05.09.2017

Humler og øl tirsdag 12.september kl 19.00 i Halvan

12. september 2017 hadde Kåre Frøland fra Fletre ved Voss et interessant foredrag om humlehagen sin. Han kunne fortelle at det har eksistert humlehage på gården helt siden middelalderen, men sjøl startet han ikke opp for alvor før for få år siden. Han eksperimenterer med ulike sorter med ulik blomstringstid, prøver og feiler – og lærer av sine feil!

Gården ligger omtrent 150 moh og har et innlands-vestlandsklima, noe humlen liker svært godt. Inntil nå har dyrkingen foregått på friland, men Kåre har også lyst til å dyrke i tunneler, noe som er krevende fordi humleplantene trenger stor høyde. En plante vokser rundt 8 meter i sesongen og må ha en form for reisverk den kan vokse opp etter.
Humleplanten er en urteaktig slyngplante fra hampfamilien og er relativt hardfør, men kan være utsatt for meldugg. Dette er et problem fordi det ikke finnes godkjente midler mot dette i Norge. Likevel har Kåre nok humleplanter til at ulike bryggeri kommer og nyter godt av avlingen hans.


Blomstene på humlen er små og unnselige, men etter hvert utvikles det noe som ser ut som en grønn kongle, og det er denne frukten ølbryggerne er interessert i. Det er her bitterstoffet lupulin finnes, og det er dette som gir ølet dets karakteristiske smak og aroma. Lupulin virker dessuten konserverende ved at det sammen med alkohol dannes et antibakterielt miljø. Humlen er moden når den er litt brun, og tørkes vanligvis før bruk.


Dessverre var det ikke mange som hadde funnet tid til dette foredraget, men det var en svært interessert gjeng som stilte mange spørsmål, og alle fikk anledning til å smake på frukten. For dem som ikke bryr seg om ølbrygging kan humleplanten likevel være et flott innslag i hagen. Den er svært dekorativ med fruktene sine, og på grunn av den raske veksten kan planten passe godt til portaler eller som en skyggevegg. Planten visner dog ned om høsten og beskjæres vanligvis helt tilbake.


Se også http://www.fletre-humlehage.com/
Den letteste måten å formere humle på er via stiklinger. Som en kuriositet kunne også de nye skuddene spises som asparges.